"Primul raport anti-coruptie la nivelul statelor membre se definitiveaza in aceasta perioada si va fi publicat in aprilie 2014", a declarat Raluca Stefanuc, reprezentant al Unitatii "Fight against Organised Crime", DG Home Affairs, Comisia Europeana, marti, 3 decembrie, in cadrul unei Conferinte pe teme anti-coruptie organizata la Bruxelles. Domeniul achizitiilor publice va fi in centrul acestui document. Raportul se va publica o data la doi ani.

Raluca Stefanuc a prezentat structura viitorului raport si metodologia de realizare. Potrivit acesteia, este utilizata o definitie larga a coruptiei : "abuzul de putere pentru castig personal".

Raportul va contine o parte generala si o parte care va contine capitole pe fiecare din cele 28 de state membre.

Ca surse pentru intocmirea Raportului, Comisia Europeana va utiliza diferite mecanisme de monitorizare (GRECO, OECD, UNCAC), experti independenti si cercetatori, studii realizate de societatea civila si mediul academic, alte studii finantate si cofinantate de Comisia Europeana in domeniul achizitiilor publice si protectiei avertizorilor de integritate (whistleblowers).

Odata cu demararea cercetarii, in decembrie 2011, au fost selectati 17 experti care acopera o varietate larga de arii de expertiza. In acelasi timp, a fost realizata o retea de corespondenti locali, cate unul din fiecare stat membru, provenind din societatea civila/mediul academic.  In plus, au mai fost selectati o serie de  experti pentru "second opinion". Au fost realizate, in plus, workshopuri regionale si consultari cu partile interesate (stakeholderi) in domeniile vizate.

Cateva concluzii din domeniul achizitiilor publice, prezentate la conferinta de marti, 3 decembrie. Exemple de practici constatate in cazurile de coruptie:

In cadrul procedurii de achizitii


- intocmirea unor specificatii "cu dedicatie" pentru anumiti ofertanti
- divizarea procedurilor in licitatii de valori mai mici pentru a evita procedurile competitive
- criterii de selectie disproportionate si nejustificate
- exceptii nejustificate la publicarea licitatiilor.